Godnat og sov godt?? Nej tak!

942020_472174162874280_1041314789_n Skærmbillede 2015-01-12 kl. 14.24.15

En veninde har postet en artikel om børn og deres søvn på facebook. Der bliver skabt en lille debat og nogle links som jeg også gerne vil dele med jer.

Nu er den tredje (lillesøster) på vej. Og vi er da rimelig presset i sengen.
Men at skulle lægge børnene i hver deres seng hele natten, synes vi ikke er så hyggeligt hjemme hos os!!!

Jeg har haft lidt udfordringer ved at lægge mine børn om aftenen. Theodor tog somme tider flere timer at få til at sove. Han gad simpelthen ikke at sove. Man gad bare ikke lægge der og bruge hele sin aften på at vente på han faldt i søvn, men faktisk hellere det, end at få mine børn til at græde sig selv i søvn. i starten skulle han vugges helt vildt. Det var den største fejl jeg lavede. Vugge og vugge men det var bare den eneste mulighed jeg havde for at få noget søvn selv. Men nu er han blevet så stor at der kun tager 5 min før han lukker sine søde øjne.
Vi prøvede engang det med at græde, til han gav op. 2 gange og det var det værste jeg følte jeg kunne gøre.

Så i forhold til Victor, har jeg ikke engang gide at prøve. Han er selv ked af det hver gang han skal i seng. Men vi holder om ham og kysser ham, så han får sig til at føle elsket.
Jeg ved min mor gjorde det og jeg har også voldsomt brug for tryghed hos min mand og jeg har også fået angst. Det kan selvfølgelige skyldes mange ting. Men det kan også være en af de elementer der har været med til at give mig det. Jeg har ikke lavt selvværd. Føler jeg ikke at jeg har! Måske har jeg nogle gange svært at at føle mig god nok til nogen mennesker og deres profession, men ikke sådan at jeg har det skidt. Det er bare min usikkerhed på min intelligens. Hvis jeg har sådan en. HAHA… Ej på de områder jeg kender til, kan jeg godt være skarp, ligeså vel at man kan være god til det sproglige og tal. Jeg har måske ikke det bedste ordforråd. Men hvad skal jeg også bruge det til. hehe….

Grunden til jeg skriver dette, er fordi jeg synes du skal læse denne artikel som Mette Schatter Carendi, som er børne-psykolog

Søvn: Derfor kravler ungerne ind til dig om natten

Jeg har hørt flere mødre nærmest undskyldende forklare, hvorfor de enten sover sammen med deres børn eller tillader deres børn at kravle op i sengen til dem på et eller andet tidspunkt i løbet af natten. Det er som om, det er lidt skamfuldt at indrømme, at ungerne IKKE vælger at sove alene hele natten på eget værelse.

Derfor er alt det med søvn bare udfordrende

Lad os lige få myten om at børn bør sove igennem fra de er 6 måneder og helst i egen seng, i eget værelse manet i jorden en gang for alle!

Dit barns søvnrytme er ganske anderledes end dit og det skyldes primært, at dets hjerne er meget mindre end hos et fuldvoksent menneske og derfor har det stadig et umodent nervesystem. Faktisk er menneskebarnet, det mest sårbare og afhængige væsen af alle pattedyr. Modernatur har dog ikke lavet en fejl i forhold til, at vores børn bliver født med så ”lille” en hjerne, fødselskanalen kan nemlig ikke håndtere et større hoved, hvilket alle jer, der har født, nok er meget enige i. Barnets hjerne videreudvikles derfor over tid (især i løbet af de to første år ) efter fødslen, hvor barnet er meget afhængig af kærlige omsorgspersoner de første mange leveår.

Dit barn er ganske simpelt ikke gearet til at sove så dybt eller så længe af gangen som et voksent menneske – dets søvn cyklusser er kortere og kommer ikke ned i nær så dyb en søvn som hos en voksen. Det vågner ofte lettere og tiere og alt dette er helt naturligt, så der er sjældent noget som helst galt med dit barn, hvis det ikke ”sover igennem”, når det er 6 måneder gammelt. Det er vores forventning om, at barnet skal have samme sovemønstre som os, der er noget galt med.

Forskere troede i mange år, at hjernen og fysiologien kun udviklede sig lineært – at når barnet først var kommet til verden, så var det genetikken og tiden der afgjorde slagets gang. Det ved vi i dag, ikke er korrekt. Barnets udvikling er i lige så høj grad afhængig af omsorg – vores interaktion med barnet. Du behøver altså ikke vide en masse om udviklingspsykologi for at sikre, at dit barn udvikler sig optimalt, alt vi behøver, er at respondere kærligt på barnets signaler.

Selv om vi har svært ved at forstille os det, så har mennesket i de fleste af de år, det har eksisteret som art, levet i den vilde natur, side om side med rovdyr. Derfor har det ikke blot været naturligt for mødre at sove sammen med deres børn, det har været livsnødvendigt, for ellers ville barnet have været et alt for let bytte for rovdyr. Det var simpelthen for farligt ikke at være tæt på hinanden.

Jamen der er jo ikke rovdyr i dagens Danmark, sidder du måske og tænker. Korrekt – i hvert fald ikke i form af sabeltigere og lignende – men det ved den instinktive del af vores natur bare ikke. Den er ikke væsentligt anderledes, end da vi levede som jægere-samlere, og dit barn ved det slet ikke, da det fødes med ”ur-hjernen”, altså det rent instinktive og først udvikler de andre dele af hjernen senere. Dit barn er altså “hard-wired” til at agere i verden, som var det truet på livet, hvis det bliver ladt alene og det vil derfor kræve ekstreme metoder at forsøge at få det til at opføre sig anderledes. Det er millioner af års evolution, du er oppe imod, så det bliver en meget vanskelig kamp, med mindre du går hårdt til værks med. f.eks. ”Godnat og Sov Godt” metoden, hvor du lader barnet græde alene til det til sidst opgiver. Denne metode synes dog at have fatale psykologiske konsekvenser og kan derfor ikke anbefales (læs mere om dette her).

Alt dette afspejles også helt fysiologisk. Der er undersøgelser, der viser, at hud-mod-hud kontakt mellem mor og baby regulerer babys temperatur til perfektion. Når moderens hud er i kontakt med babys hud, så øges hendes kropstemperatur helt automatisk en lille smule, hvilket holder baby bedre varm, end hvis det lå for sig selv, pakket ind i hue, tøj og dyne. Det samme har man fundet ud af gør sig gældende når barnet deler samme overflade med mor eller anden/andre omsorgspersoner, som f.eks. når vi sover sammen med vores børn i samme seng.

Samsovning giver derfor rigtig god mening, så længe barnet har behov for det og hvor længe det er, afhænger helt af barnet, men det kan sagtens være de første 3 – 4 år og måske endda længere. Når barnet har et udviklet sprog og er motorisk udviklet, kan det sagtens være, at barnet er tilfreds med, at du blot er der, til det er faldet i søvn og så sover det gladeligt sammen med f.eks. ældre søskende. Men det kan også være, at barnet stadig har brug for at komme ind i løbet at natten og putte. Dette er der intet unaturligt i eller galt med – barnet reagerer helt som det har behov for, så er det mere om I som forældre også trives med det og her må man forsøge sig frem.

Det er ikke alle, der trives med at sove i fælles seng, nogen oplever, at de har svært ved at sove med børn, da de sjældent ligger stille eller i samme stilling! Men samsovning kan tage mange former. Man kan stille en seng til barnet ved siden at ens egen seng eller en madras på gulvet eller lave en stor seng. I vores familie har vi lagt to 140×200 madrasser på gulvet, der gør, at der er rigeligt plads til os alle tre. Som udgangspunkt er det bedste at være i samme rum, indtil børnene selv melder ud, at de ikke har brug for det mere eller at de er ok med at sove sammen med søskende på et andet værelse. Det handler om at finde den løsning, der bedst passer til lige præcis din familie. Dine børn skal nok komme ud af soveværelset igen på et tidspunkt, børn kræver kun ind i forhold til deres legitime behov og de vil ikke blive ved med at have brug for at sove med mor og far for resten af deres dage! Men de kan have brug for det i længere tid, end vi måske synes om.

Jeg har ofte hørt forældre sige, at de har undladt at sove med deres børn (især spædbørn), grundet risiko for vuggedød. Dette er lidt beklageligt, for der synes at være stærkere evidens for at samsovning forebygger vuggedød end at det forstærker risikoen.

Man kender ikke den præcise årsag til vuggedød, men der er forskellige teorier i spil. En er at det kan skyldes, at barnet bliver overophedet, da et spædbørn ikke selv kan varmeregulere sig. En anden hænger sammen med barnets vejrtrækning, at det af endnu ukendte årsager falder i så dyb en søvn, at det ikke er i stand til at vågne. Søvnforskere lavede et forsøg for nogle år siden, hvor de inviterede mødre og deres børn ind for at sove nogle nætter, hvor de kunne observere dem og måle forskellige ting. De havde mødre hvis børn sov i andet rum og mødre der sov sammen med deres børn. De fandt ud af, at mødre der sov med deres børn sov lettere – både mor og barn. De var mere i den lette ende at søvncyklussen og reagerede instinktivt på hinandens bevægelser. På intet tidspunkt var en mor ved at lægge sig på sit barn, det var, som at hun i søvne registrerede barnets bevægelser og tilpassede sig.

Når det er sagt, så er det dog vigtigt at sørge for sikker samsovning og her kommer 10 gode tips (gør sig gældende når du deler seng med baby, der er under et år):

 1. Lad barnet sove på ryggen
 2. Sørg for at barnets hoved ikke bliver dækket til, når det sover
 3. Sørg for at barnet ikke kan falde ned eller blive fastklemt mellem seng og væg
 4. Sørg for at der ikke er noget baby kan få om halsen – undgå ting der indeholde kvælningsrisiko
 5. Sørg for at baby ikke er for varm eller for kold – match tøj til værelsestemperatur
 6. Sov kun med baby når du selv er sund og rask (hvis du er syg, ryger, tager medicin, har drukket alkohol, er stærk overvægtig eller lignende, er der risiko for, at du sover tungere end du plejer)
 7. Lad ikke baby sove alene i en stor seng (evt. put i en vugge eller tremmeseng og så løft baby op når i selv går i seng)
 8. Sikre at større børn ikke kan falde ud af tremmeseng eller familieseng
 9. Undlad at putte dit barn på en sofa eller stol (sækkestol og lignende)
 10. Am gerne barnet om natten, visse studier viser at brystmælk kan virke beskyttende imod vuggedød

Du kan læse mere her om hvorfor “Godnat og sov godt” tilgangen ikke kan anbefales
Du kan besøge hendes hjemmeside HER og HER er artiklen som jeg har lånt, der kan du også læse folks kommentar.

Jeg ved godt at alle ikke er enige med mig. Men jeg har den samme opfattelse som Mette.2 Responses to “Godnat og sov godt?? Nej tak!”

 1. Louise siger:

  Mega godt indlæg! Er så enig.
  Min mand og jeg har forskellige holdninger, så vi har diskuteret det meget. Men aldrig har vores søn grædt sig i søvn. Jeg kan simpelthen ikke klare det. Lider selv af angst, og min opvækst var præget af en følelse af ikke at være noget værd. Så jeg bruger gerne en hel aften på at putte ham selvom han er 4 år. Det er dog ikke nødvendigt. Han føler sig så tryg at han bare putter sig efter fem min når vi har læst og nusset. Og jeg nyder at se ham falde i søvn <3

  Fedt du tager emnet op, min overbevisning er at det er skadeligt at bruge godnat og sov godt metoden. Synes alle burde skabe den tryghed for deres børn, som alle børn behøver. Ligesom jeg heller ikke synes det er nødvendigt at råbe af børn for at sætte grænser, men det er en helt anden snak 😀

  Og tillykke med lillepigen – glæder mig til at følge med.. I virker som en skøn familie!

  • Jackie Navarro siger:

   Du har helt ret. Jeg synes det er så synd. Jeg tror også jeg har taget lidt skade af det desværre. Igen både med angst og min tryghed og min frygt for ikke at blive elsket. Det er i hert fald sådan jeg har det.
   I forhold til at råbe, så kan jeg somme tider komme til det og jeg får det elendigt. Det er når jeg bliver presset til det yderste. Jeg prøver så vidt muligt og nogle gange, når jeg er vred og ikke siger noget, så virker det ofte. Men det er også svært nogle gange at forklare en 1 årig, hvad der er galt. Theodor er noget helt andet. Han er meget nemmere til at forklare, hvorfor man ikke må…

   Og tak jeg glæder mig så meget til at møde hende, dog ikke at føde. Det er simpelthen det værste.. Heldigvis er det bare en midlertidig smerte. PYHAAA.

   Tak for din kommentar.

   Jackie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *